Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 13:08 - Честит празник на всички с името Мария!
Автор: marsi13 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1607 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 15.08.2010 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimage imageМанастир „Света Богородица” се намира в северозападната част на селото, на пътя Търново-Горна Оряховица.
Основан е по времето на Второто българско царство, и най-вероятно църквата е била част от крепостта Каменец на Иванко, от рода на Асеневци. За изграждането му съдействал патриарх Евтимий по време на размирните години когато България била разделена от Шишмановци. По това съдим от плочите с надписи намерени както тук, така и в Патиаршеския манастир „Света Тройца”. Манастирът бил разрушаван на няколко пъти от турците. След падането на Царевец, Арбанаси също било опожарено и разрушено, от което останали няколко къщи и манастира. Последното нападение е от кърджалии в 1798 г.
През оснамския период не се знае през кой век, обителта била нападната и опожарена. Няколко монаси незабелязани успяли да скрият иконата на св. Богоридица в скалите до църквата. Дълги години двора буренясвал, манастира бил в развалени и станал пасбище за овце. Един ден едно овчарче след като се прибирало от пашаimage чуло плач откъм онези същите скали без да вижда някого. Прибрало се и разказало на господаря си, който събрал хора и отишли при развалините. Не след дълго плачът отново се разнесъл, а когато наближили скалата видяли в нея иконата на св. Богородица, която плакала че дълго време била в развалини. Прибрали иконата и не след дълго възобновили разрушеният храм.
Църквата е запазена и до днес такава – ниска, еднокорабна, едноабсидна, продълговата (6 на 18 м), с две предверия. Предполага се, че това станало през 1680 г., същата година се вижда и под самата врата на женското отделение, където има полуразрушен и замазан с вар надпис на гръцки. От друга страна от разчитанато на числата по фреските в женското отделение ни отнасят към 1603 г.
imageimageЧудотворната икона св. Богородица Троерука се пази в храма и е поставена в отделен иконостас (проскинетарии). Разположена е в помещението след притвора. Обкована е със сребро и над ръцете на Богородица има една по-голяма (отук и е името и Троеручица).

До старият иконостас е поставена сребърна кутия с мощите на св. Екатерина, св. Модест и св. Екатерина. От забележката на кутията се вижда, че те са подарени от игумена на Киево-Печерската лавра в Русия през 17 век. Игуменът архимандрит Кирил бил по произход българин и бил приел монашеството именно в Арбанашката обител. След разрушаването му заминал за Русия и станал игумен.
Научавайки, че светата обител е възстановена донесъл мощите като дарение. imageimageИма известие, че църквата била енорийска до 1716 г. и се превръща в манастир от иеромонах Данаил., брат от Троянския манастир, който го напуснал заради гонението му от ловечкия епископ Дионисий, защото Данаил забранил да се чете на гръцки в църквата и да не убит от хората му избягал. Скоро около църквата св. Богородица се събрали монаси.
Църквата е без купол, сводеста, а на стената до входа е закачена иконата св. Богородица. Входа е от север, но има още един от запад който е зазидан. Предверието не е украсено с фрески. Но следващото помещение е богато изографисано. На сводестия таван има малък сляп купол с изрисуван в него Исус, а от двете му страни по дължината на тавана отново имаме кръгли изображения на Исус и на Богородица, но не в куполи. Тук имаме сцени от жития и от заветите, както и сцената „Възнесение Христово”, която прави силно впечатление. Исус стъпил върху две дъски образуващи кръст и се imageвъзнася в пламъци в нещо наподобяващо ракета (капсула-яйце). Подобни изображения има и в други църкви в Стара Загора, Добърско, Преображенски манастир. Тук е и чудотворната икона на Богородица разположена до южната стена. Оттук се влиза във вътрешното помещение, където е иконостаса. Над входното пространство е сцената „Успение Богородично”. Въпреки пожарите до нас са достигнали все пак повредени и опушени много от евангелските сцени по свода. Под общия покрив на църквата се помещават и параклисите „Рождество Христово”, напълно изографисан и „Света Троица” от северната и страна. Подът на храма е постлан със старинни тухлени плочки в полуокръжност. Иконостаса е резбован с много флорални мотиви. Отдясно на царските двери са иконите на Исус Христос, Успение Богородично и Йоан Кръстител (отново изместен от патронната икона). Отдясно са Богородица с младенеца, Архангел Михаил и св. Никола. До северната страна отново имаме проскинетарий на Богородица. Под иконостаса намираме мраморна плочаimage с надпис 1864 г. Има податки че църквата е зографисана през 1682г. и такива, че това естанало 1704 г. от даскалите Кръстьо, Цоньо и Георги. Допълнително е изписна през 1762 г. Има запазени и няколко стари икони дело на тревнеския майстор Захарий Стефанов и сина му Цоньо.

Друга запазена старина на храма е оригиналното по направа кандило с форма на яйце, направено от сребро, украсено от плочки от злато. Интересна и кандилницата с надпис че е подарена от Кера, Гина и Лина през 1680 г. Срещу олтара има и два бронзови светилника подарени на храма през 1868 г. Тук се пази голяма релефна плащеница от мораво кадифе извезана с бяла, жълта и синя коприна с изобразеното тяло на Исус Христос, а до него апостолите и Дева Мария. Има легенда, че е донесена от Русия през 15 век. Била работена от 6 монахини цели 15 години по поръчение на неизвестен български монах. Подобна плащеница е имала в руския манастир в Света гора. Тези старини, както и друга църковната утвар и стари богослужебни книги са събрани в старинен манастирски музей.
imageСветата обител не е могла да служи като скривалище на революционерите, тъй като бил в открита местност, близо до пътя. Въпреки това Левски и Ангел Кънчев намирали тук подслон. През по-предни години това сторил и поп Стойко Владиславовimage от Котел (Софроний Врачански), поради факта че в селото имало много котленски семейства, а защото брат му бил абаджия тук, та затова се доверявал без страх на тези хора.
След Освобождението в манастира са настанени монахини.
Храмовия празник е на „Голяма Богородица” – 15 август.
Използвана литература:
Иван Загорски, Манастирите във Великотърновска епархия, С., 1947 г.




Тагове:   Мария,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Честит празник!
15.08.2010 18:43
marsi13, прекрасна информация за тази църква. Благодаря ти! :)
цитирай
2. marsi13 - bven
15.08.2010 22:49
Благодаря,винаги когато имам време съм там!Зарежда ме с положителна енергия!
цитирай
3. mileidi46 - Budi blagoslovena,mila!!
16.08.2010 00:39
prekrasen posting si sutvorila!!
4estit praznik i na teb!
цитирай
4. marsi13 - mileidi46
16.08.2010 12:53
Благодаря от сърце!Весел ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marsi13
Категория: Изкуство
Прочетен: 244883
Постинги: 122
Коментари: 622
Гласове: 8839
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930